02.01.2025

Üç Aylar ve Regaib Kandili

Üç ayların İslam'daki yeri ve önemi

Üç aylar, İslam'da manevi bir yenilenme ve ibadetlere daha fazla yönelme fırsatı sunan mübarek zaman dilimleridir. Recep, Şaban ve Ramazan aylarından oluşan bu dönem, kulluk bilincinin tazelendiği, hatalardan arınıp hayır ve iyiliklere yöneldiğimiz bir mevsimdir. Özellikle bu aylarda yapılan ibadetlerin sevabı daha fazladır.   Recep ayı, üç ayların başlangıcıdır ve müminler için bir uyanış ayıdır. Peygamber Efendimiz (s.a.v.), "Recep Allah'ın ayıdır, Şaban benim ayımdır, Ramazan ümmetimin ayıdır" buyurmuş ve bu ayların faziletine dikkat çekmiştir. 

 

Regaib Kandili’nin İslam'daki yeri nedir? Müslümanlar bu geceyi nasıl değerlendirmelidir? 

Regaib Kandili, Recep ayının ilk perşembe gecesi idrak edilen, müminler için büyük bir fırsat gecesidir. Regaib kelimesi, "arzu edilen, değerli hediyeler" anlamına gelir ve bu gece, Allah’ın rahmet ve mağfiretinin bolca tecelli ettiği bir gecedir.  Bu geceyi ihya etmek için öncelikle samimi bir tövbe ile Rabbimize yönelmeliyiz. Nafile namazlar kılmak, Kur’an-ı Kerim okumak, Peygamber Efendimiz'e salavat getirmek ve dualarla Allah’a yakarmak önemlidir. Ayrıca, maddi ve manevi ihtiyaç sahiplerine yardım etmek, bu gecenin ruhuna uygun bir davranış olacaktır. 

 

Üç aylar boyunca müminlere tavsiyeler

Bu mübarek zaman dilimini bir fırsat bilerek hayatımızı yeniden gözden geçirmeliyiz. Namazlarımızı düzenli kılmak, Kur'an okumayı artırmak ve sadaka vermek gibi ibadetlere yönelmeliyiz. Ayrıca, küs olanlarla barışmak, aile bağlarını güçlendirmek, komşularımızla ilgilenmek gibi insani ve toplumsal görevlerimizi ihmal etmemeliyiz.  Unutmayalım ki bu ayların zirvesi olan Ramazan, günahların affolunduğu, cennet kapılarının açıldığı ve cehennem kapılarının kapandığı bir aydır. Bu yüzden üç ayları Ramazan’a hazırlık dönemi olarak değerlendirmeli ve manevi anlamda kendimizi bu kutlu aya hazırlamalıyız. 

 

Artvin halkı, birlik ve beraberliğini her zaman koruyan, İslam ahlakını hayatına yansıtan güzel bir topluluktur. Üç aylar vesilesiyle, daha çok dua edelim, ibadetlerimize sarılalım ve yardımlaşma ruhumuzu canlı tutalım. Bu mübarek gün ve geceler vesilesiyle kardeşliğimizi pekiştirelim.  Rabbim, hepimize bu mübarek günlerden en güzel şekilde istifade etmeyi nasip etsin. Başta Artvinli hemşehrilerimiz olmak üzere tüm islam aleminin Regaib kandilini tebrik ediyor, aziz milletimizin birlik ve beraberliğine, İslam âleminin huzuruna ve tüm insanlığın barışına vesile olmasını Cenab-ı Hak’tan niyaz ediyorum. Regaib Kandili’miz mübarek olsun.