22.04.2024

Artvin Yusufeli İlçemizde 1001 Hatim Geleneği

1001 Hatim Geleneği, Artvin Yusufeli İlçemizde 2237 Hatim İle İhya Edildi

Bilindiği üzere 1001 Hatim Geleneği, Pir Ali Baba tarafından 500 yıl önce Erzurum’da başlatıldı.

O zamandan, 1. Cihan Harbi'ne kadar kesintisiz devam eden bu gelenek, savaş münasebetiyle kesintiye uğramış olsa da, 1937 yılında Erzurum Müftüsü Muhammet Sadık Solakzade tarafından tekrar canlandırılarak günümüze kadar gelmiştir.

Anadolu'nun kadim geleneği olan 1001 Hatim, Yusufeli ilçemize, dönemin İlçe Müftüsü Erzurumlu Mehmet Zeki Yılmaz tarafından 1986 yılında kazandırılmış ve her yıl ihya edilmiştir. Pandemi sebebi ile ara verilen 1001 Hatim programı bu yıl tekrar ihya edildi. Üç aylar ile başlanıp halkımızın büyük teveccühü ile okunan 2237 Hatmin duası, 20 Nisan 2024 Cumartesi günü Saat 10.30'da başlayan program ile Yusufeli Merkez Camii’nde yapıldı.

Programa, Mushafları İnceleme Ve Kıraat Kurulu Başkanı Dr. Hafiz Osman Şahin, Trabzon İl Müftüsü Selami Aydın, Yusufeli Kaymakamı Muhammed Ali Yolal, Emekli İl Müftüsü Ahmet Erdem, Artvin İl Müftü Yardımcısı Berat Karali ve Artvin İlçe Müftüleri, Ankara Sincan İlçe Müftüsü Musa Uzun, Erzurum Uzundere İlçe Müftüsü Fatih Tayak, İstanbul Mezarlıklar Eski Müdürü Adem Avcı, Fatih Camii Başimam Hatibi Metin Çakar, Emirgan Hamdi Evvel Camii Müezzin Kayyımı Aziz Mahmut Hardal, İstanbul Mezarlıklar Müdürlüğü İmam Hatipleri Abdullah Çolak, Bünyamin Aras, Mehmet Şahin ve buradan emekli olan Mustafa Çiçek ve çok sayıda misafir katıldı.

Program, Kur'an-ı Kerim tilaveti, Mevlid-i Şerif, ardından Dr. Hafiz Osman ŞAHİN'in sohbeti ve Trabzon İl Müftüsü Selami Aydın'ın dua etmesi ile sona erdi. Kılınan öğle namazının ardından programa katılanlarla musafaha edilip hatıra fotoğrafı çekildi.