06.06.2016

İl Müftümüz Kemal UÇKUN’un Ramazan Ayı Mesajı

Rahmet, mağfiret ve bereket dolu, ibadetlerin mükâfatlarının sınırsız olarak verildiği, manevi derecesi çok yüksek, kazancı pek büyük olan mübarek Ramazan ayına girmiş bulunuyoruz.

İslâm dininin vazgeçilmez prensibi olan samimiyet ve gösterişten uzak oluş, en iyi oruç ibadetinde kendini gösterir. Bu niteliği ile oruç bir irade, sorumluluk, sabır ve samimiyet eğitimidir.

Bu ay; huzuru, açın halinden anlamayı, sabretmeyi, şükür etmeyi, hamd etmeyi, dini duygularımızı daha yoğun bir şekilde hissetmeyi, hoşgörüyü, eş-dost-akraba ilişkilerindeki sıcaklığı, nefsimize hâkim olmayı bize öğretir.

Bu ay Kur’an ayıdır. Ramazan ayına kıymet veren olaylardan biri de yüce kitabımız Kur’an’ın bu ayda Sevgili Peygamberimize indirilmeye başlanmasıdır. Peygamberimiz ve ashabı Kur’an’ı en çok bu ayda okurlar, cömertliği en çok bu ayda gösterirler ve ibadeti en çok bu ayda yaparlardı.

Öyleyse bizler de Ramazan ayında camilerimizi olduğu gibi evlerimizi de Kur’an tilâvetiyle süsleyelim. Elimizden geldiğince ibadete, hayır ve hasenata ağırlık verelim.

Başkanlığımız, her yıl Ramazan ayında daima yaşamasını istediğimiz yüce bir değerimizi toplumumuzun gündemine taşımaya, bu konuda ortak bir bilinç oluşturmaya ve dikkatleri bu hususa çekmeye çalışmaktadır. Bu yıl seçmiş olduğumuz tema, sadece ülkemizin değil bütün dünyanın ihtiyaç duyduğu bir husustur: 2016 yılı Ramazan ayının teması “Gelin Gönüller Yapalım, Bu Ramazan ve Her Zaman” sloganıyla idraklere sunulacaktır.

Gönlümüzün kapılarını Allah’ın biçare misafirlerine açarak gelin bize sığınan kırık kalpleri onaralım!

Her biri cennetin anahtarları olan yetimlerimizi Ramazanda yalnız bırakmamak, sevgiyle başlarını okşamak ve onları şefkatle bağrımıza basmak suretiyle gelin minik yüreklere merhem olalım!

Peygamberimizin “Bir genç, ihtiyar bir kimseye yaşından dolayı hürmet ederse, Allah da ona yaşlılığında kendisine hürmet edecek birisini hazırlar” tavsiyesini hatırlayarak gelin koca yüreklere saygı duyalım!

Engelli kardeşlerimizle Ramazan ikliminde buluşalım. Fiziksel ve duygusal desteğimizi, sevgi ve güler yüzümüzü, ikram ve duamızı onlarla paylaşmak suretiyle gelin yüreğimizdeki engelleri kaldıralım!

Gelin, gönüller yaparak oruçlarımıza güç katalım! Gönüller yıkarak oruçlarımızı bozmayalım, oruçlarımızı yaralamayalım! Ailemizle, akrabalarımızla, komşularımızla, Müslüman kardeşlerimizle öyle bir Ramazan geçirelim ve o Ramazanın manevi etkisini bütün bir yıla yayalım ki, gönlü kırık, yüreği buruk, kalbi parçalanmış kimse kalmasın. İftarlarımız, sofralarımız mağdur ve mazlumlarla şenlensin. Cenab-ı Rabbü’l-âlemîn her birimizi bu ayın fazl-u kereminden, rahmet ve bereketinden feyiz alanlardan eylesin!

Bu ayda yapacağımız iyilik ve ibadetlerle Allah’ın rızasını kazanma ve Efendimizin sünnetlerine uyarak ona ümmet olabilme tavsiyesiyle, başta Rize'li kardeşlerim olmak üzere din görevlilerimizin ve bütün Müslümanların Ramazan ayını tebrik ediyor,  sağlıklı, huzurlu, hayr-u hasenat ve gönüller yaparak geçirilen Ramazan’ın ardından bayrama ulaşmayı Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyorum

Kemal UÇKUN                                                                                                                                                       İl Müftüsü